Medijacija - Psihološko savetovalište „Mozaik“
42
page-template-default,page,page-id-42,page-child,parent-pageid-20,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Medijacija

Medijacija – Posredovanje u sukobima

Šta je medijacija?

Medijacija je proces pregovaranja uz pomoć treće neutralne strane koja olakšava suprotstavljenim stranama da pronađu rešenje u sopstvenom interesu. Za medijaciju je specifično to što se neutralana treća strana pojavljuje u ulozi posrednika koji pomaže stranama u sukobu da unaprede komunikaciju i pronađu najbolje moguće rešenje za njihov spor.

medijacija

Šta nije medijacija?

Medijacija nije ni arbitraža ni suđenje. Medijator ne rešava problem i ne nudi rešenja, već pomaže stranama u sukobu da kroz bolje razumevanje reše problem na obostrano zadovoljstvo. On se stara o proceduri i samom procesu posredovanja, a ne o krajnjem ishodu, odnosno sadržaju rešenja i sporazuma.

Medijacija nije ni psihoterapija, jer je usko fokusirana na pomaganje stranama u sukobu da pronađu najbolje rešenje za neki problem. U odnosi na psihoterapiju, medijacija je i manje formalna i jače vremenski ograničena.

Zašto je medijacija važna?

Konflikti predstavljaju neizbežan deo svakodnevnog života. S obzirom da ne postoje dve osobe koje identično misle ili osećaju, različitosti, razmimoilaženja u mišljenju i konflikti predstavljaju neoizbežan deo svakog odnosa. Kroz konflikte, mi upoznajemo međusobne razlike i tragamo za načinima da se te razlike premoste. Konflikt će biti konstruktivan onda kada, razlike vidimo kao normalne, a sukob kao šansu da se pronađu bolja rešenja i unapredi odnos.

Mnogi ljudi to ne vide tako već misle da su konflikti sami po sebi loši, pa ih ili izbegavaju ili čine sve kako bi u njima „pobedili“. Ukoliko izbegavamo konflikt („ćutimo i gutamo“) ili činimo sve kako bi pobedili drugu stranu i izvojevali svoje, konflikti će se ponavljati, a mi ćemo imati doživljaj da „se stalno dešavaju iste stvari, da je sve pokušano, a da rešenja nema“. Ukoliko to potraje, postoji velika verovatnoća da će doći i do otvaranja novih problema, dodatnih teškoća u komunikaciji, gubitka poverenja u drugu stranu, nezadovoljstva međusobnim odnosom, pa i prekida kontakta. U takvim situacijama, jedina mogućnost za razrešenje konflikta može biti razgovor putem treće, neutralne strane.

Kada konflikt, nepoverenje i nezadovoljstvo odnosom poraste, ljudima može biti teško da izađu iz svojih pozicija i naprave neki pomak ka rešenju. Ponekad žele da se pomere i reše spor, ali strahuju da će njihovo popuštanje i pravljenje prvog koraka, druga strana opaziti kao slabost i povlačenje. Kada sukob prati nepoverenje, razočaranje, gnev, strah ili bol jako je teško objektivno proceniti i sam sukob i ulogu druge strane. Još je teže doći do rešenja koje će predstavljati zajednički interes i biti prihvatljivo za obe strane. U svim tim situacijama medijator pomaže da se emocije ispolje na funkcionalniji način, da se sagleda pozicija druge strane i otvore razne mogućnosti za dogovor. On pomaže zavađenim stranama da iskažu osećanja i pronađu način da zadovolje sopstvene potrebe, istovremeno vodeći računa i o potrebama i interesima druge strane.

Šta radi medijator?

  • Medijator objašnjava proces i pravila medijacije. Time on pomaže da se uspostave procedure i pravila kojima se uvodi red u komunikaciju i odnose između strana u medijaciji
  • Medijator pomaže stranama da definišu problem, pronađu moguća rešenja, donesu i sprovedu odluke.
  • Medijator pomaže stranama da uspostave bolju komunikaciju, da razviju kooperativniji pristup u rešavanju problema, da identifikuju osnovne interese i redukuju probleme
  • Medijator aktivno sluša i pomaže stranama da se bolje čuju i razumeju. On ohrabruje i stvara atmosferu prihvatanja i uvažavanja.
  • Ukoliko je to neophodno, medijator prenosi poruke između strana, istražuje moguće opcije za dogovor i ukazuje na posledice nerešavanja problema
  • Medijator pomaže stranama u sukobu da otvore razne mogućnosti i preispitaju njihovu izvodljivost
  • Medijator pomaže obema stranama u situacijama kada se pojave problemi u vezi sa postizanjem i poštovanjem dogovora

Koje vrste konflikata se mogu rešavati medijacijom?

Medijacija je pogodan način za rešavanje skoro svih tipova konflikata. Koristi se kako u rešavanju međunarodnih i sudskih sporova, tako i u rešavanju sukoba unutar porodice, škole i radne organizacije.

U Psihološkom savetovalištu Mozaik, mi uglavnom radimo na rešavanju sporova unutar porodice odnosno na medijaciji bračnih konflikata, konflikata između braće i sestara i konflikata između roditelja i dece.

U saradnji sa Centrom za medijaciju, možemo posredovati i u rešavanju sudskih sporova. Zainteresovani za ovaj vid medijacije mogu pozvati Centar za medijaciju (videti link) i tamo dobiti sve potrebne informacije, kao i zahtev za pokretanje postupka medijacije.

 

Ocenite članak
[Total: 6 Average: 4.8]