Analiza individualnih potencijala - Psihološko savetovalište „Mozaik“
566
page-template-default,page,page-id-566,bridge-core-2.9.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-27.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Analiza individualnih potencijala

Analiza individualnih potencijala

 

Šta je analiza individualnih potencijala?

Analiza individualnih potencijala (AIP) je složeni dijagnostički postupak kojim se utvrđuju potencijali klijenta, što za cilj ima njegov lični i profesionalni razvoj.

Ovaj pristup je osmišljen od strane Milenka Vlajkova u Institutu za kognitivni mendžment u Štutgartu, jer se pokazalo da dotadašnje metode u oblasti ličnog razvoja, profesionalne orijentacije i selekcije, koučinga, nisu na najefikasniji način odgovorile potrebama klijenata.

Kroz AIP se definiše šta je ono što osoba može da radi najefikasnije i sa najvećim zadovoljstvom.

Analiza individualnih potencijala

Kome je namenjena?

Analiza individualnih potencijala je namenjena svim pojedincima koji su u nedoumici oko izbora budućeg zanimanja, koji su motivisani da promene oblast kojom se bave, koji žele da napreduju, da razvijaju svoje potencijale, da ostvaruju najbolje moguće rezultate, da realizuju svoje dugoročne ciljeve.

Takođe, AIP je namenjena i kompanijama koje imaju za cilj da unaprede funkcionisanje svojih zaposlenih, a samim tim i efikasnost kompanije.

Šta podrazumeva analiza individualnih potencijala?

Analiza individualnih potencijala podrazumeva sledeće:

  • ispitivanje strukture ličnosti klijenta odgovarajućim psiholoških testovima
  • utvrđivanje dominantnog motivacionog modela osobe
  • identifikovanje osnovnih talenata klijenta
  • definisanje vrednosnog sistema osobe
  • otkrivanje blokada efikasnosti

Na osnovu dobijenih podataka i njihovom uporednom analizom psiholog definiše mere i predloge za lični i profesionalni razvoj klijenta.

Kako se analiza individualnih potencijala sprovodi?

Postupak analize individualnih potencijala podrazumeva strukturisani intervju i zadavanje psihološkog testa.

Kroz strukturisani intervju se dolazi do podataka o motivacionom modelu, vrednosnom sistemu klijenta, njegovim talentima i potencijalnim blokadama efikasnosti.

Crte ličnosti se utvrđuju analizom podataka dobijenih zadatim testom ličnosti.

Nakon intrevjua i testiranja, psiholog analizom dobijenih rezultata sastavlja izveštaj u kome klijentu prezentuje rezultate i daje predloge mera za dalji lični i profesionalni razvoj.

Ocenite članak
[Total: 3 Average: 5]