Tehnika abdominalnog disanja - Psihološko savetovalište „Mozaik“
1010
post-template-default,single,single-post,postid-1010,single-format-standard,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,no_animation_on_touch,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive
 

Tehnika abdominalnog disanja

Tehnika abdominalnog disanja

Tehnika abdominalnog disanja

(Autorski tekst Irine Radanović, dipl.psiholog- psihoterapeuta)

Opšte je poznato da je disanje jedna od najvažnijih fizioloških funkcija u organizmu. Na sam proces disanja retko obraćamo pažnju, tačnije ono dolazi u fokus jedino u situacijama kada procenjujemo da je ugroženo. Napadi panike su jedna od tih situacija. Sa razvojem napada panike osoba sve brže počinje da diše zbog doživljanja da ne unosi dovoljnu količinu kiseonika u organizam i straha da će se ugušiti. Taj ubrzani, površni način disanja nazivamo hiperventilacija. Ona održava i pogoršava napad panike i iz tog razloga je korisno naučiti stil disanja koji će hiperventilaciju zaustaviti i/ ili sprečiti.

Preporučena tehnika disanja u tim situacijama je stomačno (abodominalno, dijafragmalno) disanje.

Za razliku od disanja grudima, koje je plitko, često ubrzano i neuravnoteženo, stomačno disanje je duboko, ravnomerno i omogućava najbolju iskoristivost kiseonika i ugljen dioksida.

Koji je Vaš stil disanja?

Ukoliko želite da utvrdite koji stil disanja koristite uradite sledeću vežbicu.

Izaberite mirnu i tihu prostoriju, udobno se smestite u stolicu, opustite se i jednu ruku stavite na grudi a drugu u ravni dijafragme, tj. između najnižeg rebrnog luka i pupka. Kada ste to uradili duboko dišite i pratite koja Vam se ruka u većoj meri pri udahu pomera. Ako je u pitanju ruka koju ste stavili na grudi, onda možete da zaključite da je Vaš dominantni stil disanja, disanje grudima. Ukoliko primetite da se više podiže ruka koju ste stavili u ravni dijafragme to znači da je Vaš dominantan stil disanja abdominalno disanje.

Tehnika abdominalnog disanja 

Upotreba tehnike abdominalnog disanja se preporučuje u svim stanjima napetosti, uznemirenosti, stresa i naravno osobama koje imaju problem sa napadima panike. S obzirom na to da za većinu ovo nije uobičajan niti jednostavan stil disanja, potrebno je da neko vreme uvežbavate ovu tehniku kako biste potom mogli da je upotrebljavate kada god procenite da bi to za vas bilo korisno.

Prvi korak je da obezbedite mirnu i tihu prostoriju u kojoj biste mogli da vežbate. Potom zauzmite udoban položaj u stolici, opustite ramena i grudni koš i nemojte prekrštati noge.

Nakon toga stavite jednu ruku na grudi, a drugu u ravni dijafragme kako biste mogli da pratite proces disanja.

Udišite polagano, kroz nos i osetite kako vam se pluća pune vazduhom i stomak polako izdiže. Brojite do 4 dok udišete.

Zatim, zadržite dah par sekundi i otvorite usta. Neka izdah traje dok izbrojite do 6, 7. Osetite kako se stomak uvlači dok polagano ispuštate vazduh.

Tehnika abdominalnog disanja

Nastavite još desetak minuta dišete na ovaj način. Budite svesni svog disanja i trudite se da ga održite ravnomernim.

Ukoliko nailazite na poteškoće prilikom ove vežbe, zauzmite ležeći umesto sedećeg položaja, jer će Vam on olakšati vežbanje.

Tehnika abdominalnog disanja

Preporuka je da svakodnevno primenjujete tehniku adbodminalnog disanja dok je ne uvežbate u toj meri da je sa lakoćom možete upotrebiti u situacijama povišene napetosti, anksioznosti i prilikom napada panike.

Ocenite članak
[Total: 18 Average: 4.4]